maandag 12 december 2011

Iedereen hoopt oud te worden maar...

Ik ben altijd een heel gelukkig kind geweest. Een prachtige jeugd, geen problemen en ik had alles wat mijn hartje verlangde. Ik had vier fantastische grootouders en twee super lieve overgrootmoeder. Vooral één van de overgrootmoeder was mijn aller beste vriendinnetje. Dit jaar is ze tien jaar dood.


Als ‘snotneus’ van tien heb ik toen een gedichtje voorgedragen in de kerk. Ik ken het nog altijd uit mijn hoofd: 

Moe, steeds vrolijk en goed gezind
Kortom, een bloem van een vrouw.
Zo plots weggerukt uit ons leven
Terwijl we nog zoveel samen moesten beleven
Maar één ding moet je weten:
We zullen je nooit vergeten.

Dit was voor mij een grote ramp. Ik was juist op vakantie toen ze afscheid nam van het leven. Trouwens, toen ze op haar 93ste stierf zag ze er knapper uit dan de paus op zijn 80ste! 'Moeboes' heeft nooit geleden aan een ziekte, ze heeft een dood gehad waar iedereen van droomt...
Drie jaar geleden is ook mijn ‘vava’ gestorven. Hihi, die was altijd heel erg grappig. Hij was blind maar ik profiteerde hier een beetje van. Ik haalde grapjes met hem uit. Ik zei hem dat de kippen uit het hok waren gaan lopen, terwijl dit niet zo was! Hij was dus een uur opzoek naar de kippen… Als ik er nu over nadenk was het een beetje gemeen van mij! Vava heeft van ons op een rustige manier afscheid genomen. Vavake is net zoals moeboes nooit ziek geweest, pracht toch? Natuurlijk is er van zo een dood niet altijd sprake. Sommige ouderen hebben een heel aftakelingsproces alvorens ze het leven verlaten. Dit is heel erg jammer. Dit is jammer voor de oudere in kwestie maar ook  voor de familieleden. Daarom wil ik deze blog aandacht besteden aan het hele ‘ouder-worden-proces’. Ik ga verder in op verschillende aftakelingen met speciale aandacht voor beroertes. 
(Op bovenstaande foto vind je mijn grootvader. Een pracht van een man, een goede bakker, een strenge vader en een super lieve grootvader. Jammer genoeg heeft hij me nooit kunnen zien, hij was blind) 

Een blog moet een beetje persoonlijk zijn. Vandaar dat ik net voor jullie mijn ziel heb bloot gelegd.
Ik begin mijn blog officieel met een citaat:
Men hoopt oud te worden maar men vreest de ouderdom.
De kinderen gaan het huis uit, men wordt oma en opa, men gaat op pensioen, … allemaal zaken die heel normaal zijn en horen bij het ouder worden. Onze derde periode (ouderen boven de 50) kan voor velen een mooie tijd zijn maar voor anderen is het een marteling. Dit is een periode waar de eerste fysieke ongemakken naar boven komen. Sommigen blijven beperkt tot fysieke ongemakken maar anderen krijgen ook te maken met psychologische problemen. Over deze ongemakken ga ik het later nog hebben. In eerste instantie is het proces ouder worden voor vele heel moeilijk. Je krijgt een andere plaats in de maatschappij dan in jeugdige jaren. Op het werk word je verdrongen door de jongere generatie, werk zoeken is ook niet altijd meer evident. Het bedrijf van mijn tante (54jaar) is onlangs overkop gegaan. Zij werkte hier al 30 jaar, nu heeft ze het erg moeilijk om een nieuwe job te vinden.
Ouder worden heeft niet alleen ‘nadelen’ maar ook een heleboel voordelen want je behoort officieel tot de senioren. Je kan gratis reizen met de bus en je krijgt een kortingskaart voor de trein. Je kan ook genieten van een heleboel kortingen in musea en andere evenementen.
Je krijgt ook nieuwe activiteiten. In plaats van te gaan hardlopen ga je petanquen en met de kaarten spelen. Een hele aanpassing dus… 

Ik heb al eerder in de tekst aangehaald dat er een heleboel lichamelijke kenmerken zijn.  Deze lichamelijke kenmerken kunnen we onderverdelen in twee groepen: de zichtbare kenmerken en de onzichtbare kenmerken. Deze kenmerken heb ik hieronder opgesomd. Ik heb ze voor de duidelijk ook nog eens aangeduid op een foto. (Enkel de zichtbare kon ik aanduiden ;-)

Lichamelijke kenmerken
Zichtbaar
Minder haargroei
Het haar wordt grijs
Het haar wordt brozer
Ouderen worden kleiner
Lichaamsgewicht neemt af (dan hoop ik snel ouder te worden ;-) )
Rimpels
Dunnere huid
De huid gaat ‘hangen’, minder stevig
De houding verandert, men gaat meer krom lopen
Onzichtbaar
Slechtere ogen
Minder goed horen
De conditie vermindert (dan ben ik ook al oud?)
Minder kracht
De botten breken sneller

 Bij de ‘geestelijke’ kenmerken hoort vooral het minder goed onthouden zoals dementie. Ik ga hieronder enkele grote pijlers in het ouder worden bespreken. Hetgene wat ik belangrijk vind, zal iets uitgebreider besproken worden dan het andere.
(Note: ik zit nu halfweg in mijn blog en ik ben eerlijk gezegd een beetje bang om oud te worden… Ik word gelukkig nog maar 21 jaar…)

Dementie
Dementie is een ernstige en uiteindelijke fatale aandoening die berust op een achteruitgang van de hersenen. Het functioneren van de hersenen gaat achteruit. Men heeft minder vermogen om iets te onthouden. Dit is slechts één nadeel van dementie. Men kan ook ‘genieten’ van een tal van andere nadelen zoals denken, spreken, taal, begrijpen, iemand herkennen, iets plannen, …
Een normaal zelfstandig leven leiden wordt onmogelijk. Men gaat zich volledig afsluiten van de buitenwereld.

Mijn moemoe verwart regelmatig de namen van haar kleinkinderen, is er sprake van dementie? Neen, bij dementie is er meer nodig dan alleen vergeten. Bij ouderen loopt alles een beetje trager in de bovenkamer. Ze vergeten ook regelmatig eens iets, maar zolang dit niet de spuigaten uitloopt spreekt men van ouderdomsvergeetachtigheid. Moemoe, je mag dus op je twee oren slapen, ik heet nog altijd Jolien maar dat je me soms Evelien noemt kan ik je nog wel vergeven hoor!


Oorzaken van dementie
Afsterven van het hersenweefsel is één van de oorzaken van dementie. Dit is niet te genezen. Dit is het geval bij bijvoorbeeld Alzheimer.
Het slecht functioneren van de hersenen is een andere oorzaak. De hersenen werken niet meer optimaal en onthouden verloopt dan een beetje moeizamer. Dit kan voorkomen bij een diabetespatiënt die zijn/haar ziekte verwaarloosd.
Je ziet ouderen vaak werken met een doosje met al hun pillen in voor elke dag. Als je medicijnen misbruikt zal je moeten inboeten op de werking van je hersenen. Ook een tekort aan vitaminen kan grote gevolgen hebben. Elke dag dus een gezonde maaltijd of regelmatig je bloed laten controleren kan wonderen doen.
Een beetje een rare oorzaak van dementie zijn psychosociale klachten. Een persoon die depressief is kan zo verward geraken dat hij/zij dement wordt. 

Besluit: dit is slecht een greep uit het ‘aanbod’. Er zijn in het totaal meer dan 60 verschillende soorten dementies. De meest voorkomende dementie is de ziekte van Alzheimer (ongeveer 70% van de gevallen).

Voorkomen
De kans op dementie verhoogt met het ouder worden. Leeftijd is de belangrijkste risicofactor van dementie. Naar schatting leiden er in België 158 000 mensen aan dementie. Van de groep 65 jarige leidt 5% aan dementie, bij de 80 jarige wordt dit verhoogd naar 20%.
Men onderscheidt ook drie soorten vormen van dementie. Lichte dementie, matige dementie en ernstige dementie.

Altijd dementie?
Er zijn een heleboel symptomen die leiden naar dementie. Sommige symptomen leiden ook naar een andere ziekte. Dementie moet dus eerst heel goed onderzocht worden vooraleer men kan spreken van dementie. Zoals eerder al vermeld is er ouderdomsvergeetachtigheid, maar we hebben ook cognitieve stoornis, acute verwarring, depressieklachten, …

Hoe omgaan met een dementerende in de familie?
Als familielid is het niet altijd evident om samen te leven met een persoon die leidt aan dementie. Het is daarom heel belangrijk dat je met deze personen op een ‘speciale’ manier omgaat. Je moet het ook niet persoonlijk opvatten als de dementerende persoon je niet meer kent of herkent. Dit is volstrekt normaal. Het is natuurlijk niet zo erg leuk…

Het is belangrijk dat je een veilig gevoel schept voor de dementerende. Dit kun je doen door een gestructureerde dagindeling aan te bieden. Toon eveneens respect voor de persoon in kwestie. Dit kun je doen door trager te praten en ermee rekening houden dat alles een beetje meer tijd kost. Hanteer ook gemakkelijke woorden. Zorg ook goed voor jezelf. Als je het hier heel moeilijk mee hebt wacht dan niet te lang om hulp te vragen of informeer je goed. 

Vergrijzing

Voor we beginnen met een tekst, gaan we een beetje variëren. We beginnen met een filmpje (Een tip voor in de klas!)

Dit filmpje geeft perfect de gevolgen van de vergrijzing weer. Ik hoor je al stilletjes denken: “wat is de vergrijzing nu precies?” – ik zal jullie eens het één en ander uitleggen…

De vergrijzing is een opeenvolging van feiten en gevolgen die elkaar in snel tempo opvolgen…
De vergrijzing betekent simpelweg verandering van de bevolkingssamenstelling. Deze vergrijzing is een gevolg van de babyboom na wereldoorlog II. De Belgen hebben al decenia lang af te rekenen met de bijnaam ‘Lapinières flamandes’ dit betekent Vlaamse konijnenkwekers. De economie in ons land verliep goed rond 1950 en daarom werden er meer kinderen gemaakt. Deze periode heeft gelopen tot 1965.  Rond 2015 zullen al deze personen pensioengerechtigd zijn. Er zullen veel pensioenen uitgekeerd moeten worden. Hier is niet voldoende geld voor. Daarom zijn ze in de Belgische politiek bezig met de pensioenleeftijd op te krikken…
De Croo (open VLD) zei afgelopen week nog in een interview op Terzake dat de vergrijzing en dat ons land de laatste 20 jaar boven haar stand heeft geleefd de grootste problemen zijn voor ons land.
De vergrijzing is een complex probleem waar de komende jaren nog van horen. Ik ben benieuwd of ik mijn mama binnen enkele jaren in een rusthuis kan ‘steken’ als dat nodig zou zijn… ;-) Nene lieve mama, dan mag je bij mij komen wonen hoor! ;-)

Beroerte

Al ooit gehoord van een hartstilstand? Het hart beslist om te stoppen met kloppen… Gedaan ermee. Een beroerte is hetzelfde maar dan met de hersenen. De hersenen stoppen van vandaag op morgen om te stoppen met werken. De wetenschappelijke term van een beroerte is: “cerebro vasculair accident”. Dit betekent in verstaanbare taal (lees: voor mij verstaanbaar) – ongeluk in de bloedvaten van de hersenen.
Er zijn twee vormen van een beroerte (CVA): herseninfarct of hersenbloeding. De ernst van de gevolgen hangt af van de beschadiging van het hersenweefsel. Het grootste gevolg van een beroerte de dood. Dit is wel niet het enige gevolg er kan ook sprake zijn van lichamelijke of sociale gevolgen. Een vroegtijdige behandeling is daarom een must. Snel reageren kan levens redden!

Er zijn enkele symptomen die steeds opkomen bij een beroerte. Het is levens redden, het is daarom belangrijk dat je extra aandachtig bent voor deze symptomen. Deze symptomen worden extra in de verf gezet tijdens de EHBO-cursus… Ik vind het echter niet gemakkelijk om altijd deze link te leggen. 


Mond (F, face)
De mond hangt scheef.
Een mondhoek naar beneden hangen.



Arm/been (A, arm)
Een arm kan verlamd zijn (geen gevoel).


Spraak (S, speak)
De persoon kan onduidelijk spreken of niet uit zijn woorden geraken.


Tijd (T, time)
Het moet snel gaan! Binnen de drie uur kunnen de gevolgen minimaal zijn. 

FAST (Face, arm, speak, time)

Gevolgen van beroerte
Verlamming, gevoelsstoornis, stoornis in het zien, vergeetachtigheid, spraak/taalstoornis. Op het laatste gevolg uit voorgaande lijst wil ik een beetje inzoomen.  De spraak/taalstoornis. Dit betekent dat een beroerte in de linker hersenhelft kan het taalcentrum, dat bij vrijwel iedereen in die helft zit, beschadigen. De taalstoornis die hiervan het gevolg is, heet afasie. Een patiënt met afasie weet vaak wel wat hij wil zeggen, maar kan de woorden niet vormen.
De moeder van Tom Lanoye, had jammer genoeg te maken gekregen met dit onaangenaam gevolg van een beroerte. Vandaar de titel sprakeloos…
Oud worden is onaangenaam gevolg van elk jaar een kaarsje uit te blazen en cadeautjes te krijgen…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten