Vandaar dat ik besloten heb om een blogje rond Anorexia Nervosa te schrijven. Zoveel weet ik er niet van en er zijn super veel momenten van cultuur te vinden die gaan over anorexia. Bij deze blog heb ik dus een beetje omgekeerd gewerkt. Ik heb eerst het onderwerp gekozen en dan de vorm van cultuur. Er was een super groot aanbod: films, boeken, documentaires, inloopmobiel, … Ik heb gekozen voor een documentaire. Ik heb nog geen documentaire op mijn palmares staan. Dus deze week maakt u kennis met anorexia nervosa en een documentaire!
Even een definitie…
“Een eetstoornis die beschreven kan worden als het meedogenloos streven naar magerte. De ziekte treft vooral meisjes in de pubertijd en adolescentie, maar kan ook bij volwassen vrouwen en bij jongens en mannen voorkomen. “
Wat is anorexia?
Anorexia nervosa is afkomstig uit de Griekse taal. Dit betekent letterlijk gebrek aan eetlust. Anorexia nervosa is een eetstoornis, waarbij iemand een vervormd beeld van het eigen lichaam heeft, een grote angst heeft om dik te worden en niet probeert een normaal lichaamsgewicht na te streven.
De term anorexia is echter misleidend, omdat de patiënten die hier aan leiden geen gebrek hebben aan eetlust, zoals men vroeger wel dacht, maar juist doelbewust proberen hun eetlust en hongergevoel te onderdrukken.
Na verloop van tijd missen ze hun gevoel van honger en verzadiging.
We kennen anorexia ook onder de andere naam ‘magerzucht’. Dit betekent dat de persoon een onweerstaanbare drang heeft om te vermageren. Deze komt tot uiting in een abnormale houding tegenover voeding, lichaamsopvang en gewicht.
Voorbeeld: Emma voelt zich al een hele tijd niet zo goed in haar vel. Enkele maanden geleden heeft haar ex-lief het uitgemaakt omdat Emma ‘zogezegd’ een veel te dikke poep en buik had. Sindsdien is Emma extreem gaan diëten. Ze heeft vanaf toen een abnormale houding ten opzichte van haar gewicht en haar voeding.
Vermagering
Anorexia is in een brede kring bekend, maar vaak heeft men daarbij het stereotype beeld voor ogen van een bleek, uitgemergeld meisje dat weigert te eten. Vooral het idee dat er eerst sprake moet zijn van een opvallende vermagering voordat van anorexia nervosa gesproken kan worden, leidt ertoe dat vele varianten van magerzucht onopgemerkt blijven.
De ouders van Emma hebben nog steeds niet door. Ze eet heel traag waardoor ze het gevoel geeft dat ze heel veel gegeten heeft. Ze eet heel vaak alleen op haar kamer omdat ze ‘zogezegd’ heel veel schoolwerk heeft. Voor haar vriendinnen kan ze het verstoppen door extra dikke truien aan te doen.
Aan de lessen LO moet ze niet deelnemen wegens ‘kniepijn’….
Het is duidelijk dat een gezinslid met anorexia voor spanningen zorgt binnen het gezin. Gezellige tafelmomenten met het gezin zijn verleden tijd. Daarom is het des te belangrijker dat de behandeling van het gezin als een noodzaak beschouwd moeten worden. Ouders voelen zich vaak schuldig aan de situatie en wijten het aan een mislukte opvoeding. Onopgeloste conflicten of verborgen problemen kunnen aangepakt worden tijdens deze therapie. Onderzoek geeft ook aan dat dit tot in sommige gevallen tot betere resultaten leidt.
Zoals eerder al vermeld brengt Emma veel tijd door op haar kamer.
Leeftijd
Anorexia Nervosa komt vooral voor bij personen tussen de 10 en de 30 jaar. Het is opvallend dat de laatste jaren steeds meer en meer jongere mensen aan anorexia nervosa leiden. Dit kan al voorkomen vanaf ongeveer 12 jaar jong. In ons land en bij onze noorderburen is er al anorexia terug gevonden bij kinderen van 10 jaar.
Toch zijn er enkele pieken en dit is vooral tussen de 17 en de 18 jaar oud.
Emma voldoet aan de doelgroep. Emma is 17 jaar en zit het vijfde middelbaar.
Wist je ook dat ik aan de doelgroep voldoe? Ik heb nochtans geen last van… ;-) Ik ben juist ‘fier’ op mijn ronde vormen - http://plussizelady.blogspot.com/
Geslacht
Ken jij een jongen die anorexia heeft? Ik niet! Dit is niet zo abnormaal. Bijna 90% van de personen die aan anorexia nervosa leiden zijn meisjes.
Emma is op en top vrouw
Ontstaan
Tienermeisjes voelen zich héél snel slecht in hun vel. Ze voelen zichzelf te dik.
Ze beslissen daarom om op dieet te gaan met enkele vrienden. Ze nemen dat dieet of hun persoonlijk zo serieus dat ze hierin overdrijven. Ze gaan dan te ver en het diëten wordt een obsessie.
Verder wordt er ook vaak een link gelegd met de thuisproblemen van het kind. Ofwel hebben de ouders een moeilijke relatie ofwel wordt er thuis heel erg prestatiegericht geleefd. Ten derde speelt de maatschappij ook een grote rol in het verhaal. De maatschappij laat u geloven dat men dun door het leven moet stappen. De maatschappij laat de mensen ook geloven dat het altijd rond prestaties draait. Denk maar aan de soaps op televisie. Men moet mager zijn of men moet goed presteren anders komt men er niet!
Door verschillende wetenschappelijke onderzoeken heeft men ook een link gevonden tussen de eetgewoonten als peuter en anorexia. Wie een slechte eter is tijdens de peutertijd is dit ook heel vaak tijdens de puberteit. Dit wil niet zeggen wanneer men een slechte eter is tijdens de peutertijd dan men automatisch anorexia zal krijgen! Anorexia hangt vast aan een aantal factoren.
Emma voelt zich slecht in haar vel omdat haar vriendje heeft gezegd dat ze te dik is. Het dieeten is een obsessie geworden voor Emma.
Symptomen
De eerste duidelijke symptomen zijn verlies van gewicht. Men spreekt van anorexia als het gewicht 15 procent of meer onder het minimumgewicht is gedaald dat normaal is voor de leeftijd en de lengte. Het valt ook op dat deze personen steeds willen vermageren. Ze vinden zichzelf te dik terwijl ze in werkelijkheid helemaal niet te dik zijn. Ze zijn hoogstens wat mollig. Maar in plaats van zich tevreden te stellen met een paar kilogram afvallen, zetten ze steeds hardnekkiger hun vermageringspoging voort. De angst om dik te worden is zeer groot bij de patiënten.
Een ander kenmerk is hun obsessie voor eten. Ze zijn als het ware bezeten door eten. Ze zijn grote delen van de dag bezig met het tellen van calorieën of het denken aan eten. Op den duur bemoeien ze zich steeds meer met het aankopen en bereiden van spijzen. Voedsel wordt slechts als ‘gezond’ beschouwd als het weinig calorieën bevat; vooral suikers en vetten zijn taboe.
Een ander belangrijk symptoom is dat anorexia – nervosa patiënten zo lang mogelijk de schijn op houden dat zij zich gezond voelen of zelfs in uitstekende conditie verkeren. Velen leggen een bijzondere prestatie-ijver aan de dag in hun studie of werk, met nog betere prestaties dan ooit tevoren. Ze gunnen zich zelf weinig rust en leggen zich strenge regels op. Soms lijken ze wel onvermoeibaar, hetgeen hun omgeving verbaast, aangezien ze tegelijkertijd zo mager zijn.
Emma wordt heel prestatiegericht. Ze wilt op school veel beter scoren. Ze krijgt een enorme prestatiedrang.
Ik ben ook wel iemand die voortdurend goed wil scoren. De reden waarom ik die drang heb is niet zo ver te zoeken. In het secundair hebben ze tegen mij gezegd dat ik hoger onderwijs niet af kan… Zie mij hier nu zitten… Dus: prestatiedrang – check. Dit is dan ook het enige symptoom van anorexia dat ik bezit…
Gevolgen
Door de ondervoeding en vermagering kunnen er bij anorexia nervosa tal van lichamelijke afwijkingen optreden. Vaak blijft al in een vroeg stadium de menstruatie uit, en dit is niet zelden het eerste teken dat tot bezorgdheid leidt bij de ouders, terwijl de patiënten zelf het meestal niet als een probleem ervaren.
Veel patiënten klagen ook over een moeilijke stoelgang of verstopping. Dit kan een begrijpelijk vervolg van de slechte voeding zijn, maar in veel gevallen worden de klachten echter ‘gekleurd’ door het gevoel van een volle buik’, en de angst voor gewichtstoename.
De slechte voedingstoestand leidt ook tot uitdroging van de huid en verstoring van de haargroei.
Door de geleidelijk verslechterende bloedsomloop gaan handen en voeten makkelijk blauw kleuren en koud aanvoelen.
Bij Emma blijft de menstruatie uit. Dit kan betekenen dat zij zich in een eerste stadium van anorexia bevindt.
Waar kan je terecht met anorexia nervosa?
Ik vind het wel belangrijk dat anorexia patiënten weten dat ze er niet alleen voor staan en dat ze hulp kunnen zoeken. Ik heb daarom enkele plaatsen opgezocht waar ze terecht kunnen voor hulp. Ik heb ze hieronder even opgesomd en ze ook aangeduid op de kaart. Een vriendin van mij is in Geel, Tienen en Antwerpen opgenomen geweest.
Antwerpen ZNA (Middelheim) – Volwassenen & kinderen/jeugd
Geel Eerste hulpverlening, blijven hier niet constant, OPZ OF jongeren advies centrum (meerdere in België)
Hasselt (of elders) Diëtiste (meerdere in België)
Tienen Broeders Alexianen – Ter berken – gespecialiseerd centrum voor Anorexia
Leuven ANBN – afdeling van de vereniging voor ‘anorexia nervosa’
Gent Centrum voor eetstoornissen, universitair ziekenhuis Gent
Eigen ervaringen
Een kennis van mij in het secundair onderwijs heeft jaren anorexia nervosa gehad. Het laatste jaar heeft ze veel vorderingen gemaakt. Ze heeft heel erg diep gezeten. In deze periode is zij opgenomen in een kliniek voor personen met een eetstoornis. Ze heeft daar een zware periode achter de rug. Zowel een lichamelijke als een mentale strijd. Ze moest leren om zichzelf graag te zien. Zulke meisjes zijn echter maar met één ding bezig. Hoe val ik nog meer af en hoe kan ik vals spelen.
Persoon x had daar echter geen moeite mee. Ze sliep rechtop in haar bed, wanneer je rechtop slaapt verbrand je meer calorieën.
Persoon x moest ook regelmatig op de weegschaal gaan staan bij lichamelijke onderzoeken. Ze dronken extra water en ze verstopte kauwgom op verschillende plaatsen, zoals achter de tanden.
Wanneer je in de cirkel van anorexia zit is het moeilijk om er terug uit te geraken.
VANDEREYCKEN, W., Eetstoornissen, vierde druk, Inmerc bv, Wormers, juni 1998, 80 pagina’s.
VANDERLINDEN, J., Anorexia nervosa: overwinnen in 13 stappen, Uitgeverij Lannoo, Tielt, 2005, 249 pagina’s.
Anorexia, internet, 2011-10-30, http://nl.wikipedia.org/wiki/Anorexia_nervosa
Anorexia, internet, 2011-10-30, http://www.eetstoornis.be/anorexia.htm
Anorexia, internet, 2011-10-30, http://www.gezondenzo.net/wat-is-anorexia-nervosa-en-wat-zijn-de-symptomen/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten