zondag 9 oktober 2011

Myanmar (ik lees me in...)

Birma of Myanmar? 
Dit zijn wellicht twee verschillende landen die onderling een relatie hebben...
Van beide landen had ik al ooit gehoord. Nu ja, het is te zeggen: 'gehoord'. Ik wist dat het land bestond maar meer ook niet. Ik weet niet waar het land gevestigd is, wie er woont, ... Met andere woorden ik ben een 'leek' en ga verder op onderzoek.


Toen ik een week geleden achtergrondinformatie over Myanmar/Birma wilde opzoeken vond ik op het internet een hoop informatie. De meeste informatie had een onbetrouwbare bron. Waar moest ik in godsnaam aan beginnen? Ik zag even geen einde… Het was ook niet dat soort informatie waar ik naar op zoek was. Ik was op zoek naar nuttige informatie voor mijn blog en niet over het toerisme... Daarom heb ik besloten om voor deze opdracht naar de plaatselijke bibliotheek te rijden. Een bibliotheek is een bron van wijsheid en een bron van rust. Rust, dat is iets wat ik hier vandaag mis in de bib. Leerlingen van het secundair onderwijs hebben een taak gekregen in de bib. Ohgod, juf houdt uw kindjes onder controle want ik ben aan het werken! De juf is nergens te bespeuren… Ik denk weer even terug aan de stages… Oke het is u vergeven, soms is het moeilijk om een klas onder controle te houden.

We hebben Brima vorig jaar in de les al eens kort aangehaald. We hadden de mogelijkheid om de strip 'Birma' van Guy Delisle te lezen. De strip was toen nog niet aan mij besteed. Ik was een leek in verschillende onderwerpen. Ik heb eerst de onderwerpen behandeld die het dichtste bij ons liggen en waar we het meest mee te maken krijgen in de media. Birma was daar toen nog geen onderdeel van. Nu, we zijn een jaartje ouder en ik heb me er toch aan gewaagd.
Waarom is Birma zo een onbekend land en waarom weet niemand er iets over?
Dit kwam omdat toeristen hier jarenlang geen voeten mochten binnen zetten. We kunnen wel zeggen dat Myanmar één grote blinde vlek is in ons geheugen maar ook op de wereldkaart. Vele mensen kennen Birma als ‘het land van goud’. Meer weten de toeristen ook niet. Ze mochten hier gewoonweg niet binnen. De reden waarom hier niemand welkom was halen we onderaan nog uitgebreid aan.
Ik vind beperkte informatie in de bibliotheek. De meeste boeken beperken zich tot reisgidsen en reisverslagen. Uit een boek heb ik enkele sleutelwoorden kunnen noteren. Genoeg om terug op het net te gaan zoeken! Ik pak mijn ‘boeltje’ en rijd terug naar Olen!

Ik ga gewoon eens beginnen met het begin...
We kunnen blijven 'zeveren' maar al die zever gaat niet tot een oplossing leiden. Het is daarom wel interessant om te weten waar Myanmar nu eigenlijk juist gevestigd is.
Myanmar ligt ingesloten tussen India, Thailand, China, Laos en Bangladesh. De hoofdstad van Myanmar is Naypyidaw. Dit is echter nog niet zo lang. Sinds 2005 is Naypyidaw de hoofdstad. De oude hoofdstad is Rangoon. De reden waarom dit verandert is omdat Naypyidaw een strategischere ligging heeft dan Rangoon. Naypyidaw is veel centraler gelegen. Vele inwoners zien Rangoon nog als de hoofdstad van het land.

Over inwoners gesproken: het land heeft ongeveer een 50 000 000 inwoners. Het is vrij logisch dat niet elke inwoner hetzelfde is in een land. Birma daar en tegen bestaat wel uit heel veel etnische groepen. Bamar is de grootste groep in Birma. Bijna 68% van de bevolking hoort bij deze groep. Meer als de helft van de bevolking hoort bij Bamar. Dat is groep dat zou overgekomen zijn uit China meer dan 1000 jaar geleden. Je herkent deze personen vaak door een donkere huidskleur en zwart haar.

Bovenstaande foto is een typische ‘Bamar-girl’
Verder hebben we ook nog de Shan (9%), Karen(6%), Rakhine (5%), Chinese Birmese (3%), Mon (2%) en Kachin (1%). De Mon zou de oorspronkelijke cultuur van Birma zijn. Ondertussen zijn ze zo goed als uitgeroeid. Op onderstaande foto zie je typische ‘monkinderen’. (om op te eten, vind je niet? ;-))

Elke groep heeft zijn eigen taal. De officiële taal van het land is Birmaans. Van Engels is er niet erg veel sprake in het land. Deze taal wordt bijna niet gesproken.
Hoewel er een godsdienstvrijheid is in het land wordt dit niet altijd even goed toegepast. Er zijn de laatste jaren al veel schendingen opgetreden in verband met godsdiensten. De grootste groepen zijn de volgende:
- Boeddhisme (89%)
- Christendom (4%)
- Islam (4%)

Birma is een vrij groot land(680 000km²). Het land is ongeveer 22 keer groter dan België. Dit kan toch al tellen hé? Het land heeft wel een goede ligging (voor toeristen)! Het land heeft een kustlijn van rond de 2000km. Dit is dus 2000km zon, zee en strand. Ideale vakantiestemming?

Eerst duidelijkheid scheppen voor de lezer. Misschien denk je wel dat ik hier een blog aan het schrijven ben over twee verschillende landen. Soms spreek ik over Birma en soms over Myanmar. Beide landen wijzen op één en hetzelfde land maar wat is de juiste benaming, Birma of Myanmar?
Het militaire regime veranderde in 1989 de naam van ‘Birma’ naar ‘Myanmar’. Ze vonden dat de landsnaam te veel deed denken aan de Britse kolonisatie. Toch: Niet elk land heeft deze naamswijziging erkend. De Verenigde Staten gebruikt nog altijd de naam ‘Birma’. Ze zeggen dit wegens politieke overtuigingen. De Amerikanen hebben nog altijd veel sympathie voor de voormalige oppositie. Zoals eerder al vermeld is ‘Bamar’ de grootste groep in Myanmar. Het land bestaat niet alleen uit ‘Bamaren/Birmanen’ maar ook uit andere verschillende groepen. Deze groepen heb ik eerder al aangehaald.

Geschiedenis
Zoals ik eerder al vermeld heb waren de Monnen het eerste volk in Birma. Later zijn hier de Pyu bijgekomen. Zij waren vooral gevestigd in het Zuiden. Later kregen zij bezoek in het Noorden van de Birmanen. Zij waren afkomstig uit China. Zij hebben de Mon en de Pyu verdreven. In 849 hebben zij een rijk gevestigd met als hoofdstad Pagan. In 1044 wordt het eerste Birmaanse koninkrijk gesticht. Er komen erg veel tempels en het Boeddhisme wordt geïntroduceerd in het land. In 1287 komen de Mongolen aan de macht. Het koninkrijk is verdwenen.
De jaren nadien is er een voortdurend gewissel tussen de Mon, Birmanen, … De laatste koning Thibaw wordt verbannen naar India.
Veertig jaar dictatuur (= een regeringsvorm waar de absolute macht bij één persoon ligt) heeft Birma achter de rug. Andere bekende dictaturen: Duitsland tijdens WOII en Korea. Veertig jaar dictatuur is niet niets…De gevolgen voor de bevolking waren groot. Er was veel armoede en repressie(=vervolging/bestraffing). Hoe het allemaal begon…
Het begon allemaal in 1948. Toen is het land benoemd tot onafhankelijk unie van Birma. De jaren ervoor, tijdens de tweede oorlog. Is Japan Birma binnengevallen. Ze wouden Birma gebruiken als ‘springplank’ richting India. In 1945 hebben ze de Japanners uit hun land vervolgens verdreven. Ik hoor de inwoners al juichen! Een democratie is ontstaan. De jaren nadien ging het er economisch slecht aan toe en er waren voor binnenlandse conflicten. Ze hadden ‘last’ van communistische rebellen. Daarom vroeg de premier eind jaar vijftig aan het leger een regering at interim te vormen. Deze regering zou moeten leiden tot aan de verkiezingen. Deze tijdelijke regering kan min of meer voor rust zorgen binnen het land. Na de verkiezingen konden de nieuwe regering U Nu de economische instorting niet meer aan. Daarom mengde Ne Win (generaal van het leger) zich terug met de politiek. Vervolgens pleegde hij een staatsgreep. Dit was het einde van een veertien jaar lange politiek. Dit was in 1962. Vervolgens nationaliseerde Ne Win ondernemingen en sloot de landsgrenzen. De regering noemde ze de Junta onder leiding van Ne Win.
 (Junta)
(Ne Win)
Birma werd een dictatuur. Niemand was in het land welkom. Het volk werd zelfs gegijzeld in hun eigen land. Wanneer je als toerist Birma wou bezoeken kreeg je maximum voor één week een visum. Ik moet het je niet vertellen dat de inwoners hier niet blij mee waren. Enkele jaren later volgde dan ook logischerwijs de eerste opstanden tegen de junta. De economie gaat bergaf. Myanmar verhandelt enkel nog maar producten met de buurlanden. Veel lekkers kregen ze dan ook wellicht niet op hun bord. Rijst? (of misschien Teak-hout ;-))
In de ruim veertig jaar daarna heeft het bewind veel energie en middelen geïnvesteerd in de voortdurende opstanden met de andere etnische legers. Ze hadden beter energie en middelen geïnvesteerd in hun economie! Nu ja, dat is mijn mening. Deze investeringen zijn ten kosten van de economie, het onderwijs en de gezondheidszorg gegaan. De militairen zijn de grote bazen van Birma. De mensen die in Myanmar wonen hebben niets te zeggen. Ze mogen eigenlijk niets zeggen. Dat is niet toegestaan. Ze moeten geïsoleerd leven. Alleen als ze het eens zijn met de militaire bazen mogen ze zeggen wat ze willen. Ahja, dit is voor hun goede reclame. Wanneer men toch een andere mening heeft dan de grote bazen word je koelbloedig opgepakt en gevangen genomen. Met alle gevolgen nadien. Andere landen willen daarom ook niets met Myanmar te maken hebben. Dit zorgt dan ook niet voor goede banden onderling. Ze willen niet praten maar ook geen handel voeren. Dit is dan weer nadelig voor de inwoners.
Wanneer in 1989 de naam is verandert in Myanmar door een nieuw militair bewind kregen de inwoners hoop. Misschien kwam hun democratie terug? Niets was minder waar! De democratie bleef uit! Myanmar heeft wel héél rustig de deuren van haar land opnieuw geopend. Sommige reisgezelschappen kregen een visum voor TWEE weken! Een record?
In 2007 hebben de boeddhistische monniken het protest op zich genomen. Na zoveel jaren militair bewind, moet er een einde aan komen. Ze waren de dictatuur beu en opperde voor een democratisch bewind.
Monniken zijn hoog aangeschreven bij het volk. Ze houden geweldloze optochten, verlangend naar een democratisch bestuur. Burgers lopen met de monniken mee tijdens de optochten, om hun te steunen en lijfelijk te beschermen tegen het leger van de junta.
In 2009 treedt Ne Win, de leider van de junta af. Hij is 87 jaar en weet zich niet meer te verweren tegen de monniken hun protest.


Door druk van de monniken en internationale druk, treedt er in 2011 een nieuwe grondwet in werking. Formeel maakt dit een einde aan het militaire bestuur, maar nog niet informeel. Veel ex-militairen van de junta zetelen nu in het parlement. Veel verandering wordt er niet verwacht.
De vroegere president en legergeneraal Than Shwe is vervangen door een andere sterke man van de Junta: Thein Sein

Ik ben zo goed als klaar met mijn onderzoek naar heel de geschiedenis van Birma. Ik werk nog een klein beetje aan de lay-out. Heel mijn blogbericht draait om één bepaald land. Ik wil een afbeelding toevoegen van de vlag van het land. Ik druk in bij ‘Google’: ‘Vlag Myanmar’… Ik kom twee verschillende vlaggen tegen. Welk is nu de juiste? Het onderzoek houdt niet op! In oktober 2010 heeft Myanmar een nieuwe vlag in gebruik genomen. De vlag ziet er als volgt uit:

Over en uit!
(Ps: Als het toerisme de komende jaren in Myanmar stijgt is het land zeker een bezoekje waard. Het land komt op mijn verlanglijstje!)
 
Aanvulling 
Ik had deze blog enkele weken geleden al volledig afgerond, maar de afgelopen week is Myanmar in het nieuws geweest. Om die reden ga ik dit stukje een beetje aanvullen...
Hillary Clinton is rond 1 december op bezoek geweest in Myanmar. Dat is erg belangrijk omdat Myanmar ongeveer 50 jaar geïsoleerd is gebleven van de buitenwereld. Het militaire regime heeft onlangs een burgerregering benoemd. Clinton gaat met deze regering praten. Ze gaat ook praten met de belangrijkste oppositiepartij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. Zij vindt dat de hervormingen nog niet ver genoeg staan. Het bezoek van Clinton is een beloning voor de nieuwe vrijheid van het land. Er is nog geen volledige democratie zei Clinton want daar zijn nog meerdere stappen voor nodig.
Ik heb het trouwens nog niet over Aung San Suu Kyi gehad in mijn uiteenzetting. Zij is Nobelprijswinnares van de vrede en was jarenlang gevangen onder het militaire bewind. Na de verkiezingen in november 2010 is zij vrijgekomen.

Haar vader is vermoord omdat hij streed naar de onafhankelijkheid van het land.
Zij heeft een partij opgericht voor het opkomen van de mensenrechten. Zij won in 1990 de verkiezingen maar werd niet erkend door de Junta. Daardoor kreeg ze huisarrest.
De jaren nadien werden afgewisseld tussen vrijlating en gevangenschap.


Over en uit²
http://www.vrede.be/dossiers/38-globalisering/2008-het-mysterie-myanmar?start=1
http://www.klap.net/vogelvlucht/birma/854birma1.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Myanmar
http://www.azie.nl/myanmar-birma/achtergronden/naamskwestie/
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.992460
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.953612
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.874030

Geen opmerkingen:

Een reactie posten